Zempléni királyi románc
2018. június 03. írta: Major Éva

Zempléni királyi románc

A királyi frigyek mindig lázban tartották az embereket. A legfrissebb angol királyi esküvőről is beszéltek a világ minden táján. Ez is egy újabb tündérmese, ahogy a herceg a köznép leányát választja párul magának, és élnek majd boldog hosszú házasságban. Erről jutott eszembe, hogy a mi Zemplénünkben is szövődött egykor egy hasonló románc, annak viszont nem lett menyegző a vége.

9c0a37d1.jpg
Fotó: Büki László

Mátyás király igen sokszor megfordult a Zempléni-hegységben, mivel a nagyvad állomány óriási trófeákkal kecsegetett, valamint a Telkibányán található aranybányákból származott a királyi arany nagy része, így egyszerre tudott a szórakozásának is hódolni, és ellenőrizni a királyi birtokot. Tudni való volt Mátyás királyunkról, hogy szerette a vadászatot, a fényűzést viszont kerülte, így a Zempléni-hegységben is álruhában fordult meg leginkább. Történt egyszer egy ilyen alkalommal, hogy a nemes vad helyett egy csinos, fiatal lány akadt az ifjú vadász útjába Telkibánya közelében. 

86431325459bed56273173_1db84fd0.jpgFotó: Büki László

Az ifjú vadász szomját csillapítani állt meg egy hűvös vizű forrásnál, ahol egy helybéli parasztlány épp a korsóját töltötte meg a kútból. A lángra lobbant szerelem nem teljesedhetett be: a király akkoriban még nem vehette el a köznép leányát. A lány mindig kiment a kúthoz, hátha találkozik a daliás ifjúval, de az többé nem jött. A lányt elemésztette a szomorúság, sírja a kút mellett található.

4ea7d03f.jpgFotó: Büki László

Tompa Mihály Király kútja verse szerint a hegyi forrás azért hideg minden évszakban, mert amikor a király a lány ajkára "csókot nyomott", a lány elejtette a korsót, ami eltörött, "S ijedtében a völgyi forrás
Azonnal jéghideggé borzadott...!"  Viszont a valóságban földtani eredete miatt ihatunk télen nyáron 4-5 fokos vizet a forrásból. A kút fölött található egy régi bányajárat, amit most jeges barlangnak hívnak, és ott is minden évszakban jegesedés észlelhető a bejárat körül, ami egész Európában egyedülálló jelenség.

matyas1.jpg
fotó: Lovász Róbertné

 

Telkibányát érdemes meglátogatni. A történelmi és spirituális helyek sokasága, a szálláshelyek és szolgáltatások sokfélesége minden igényt kielégítenek. Aztán meg visszavárja Aranygombos Telkibánya!

#hellozemplén

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr413996240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.06.04. 10:33:08

A történetért köszi.

Ami azt illet, minden kellően mély érvbányának vannak olyan kihúzó légjáratai (ezek lehetnek teljesen normál tárók és aknák is), ahol van jegesedés.
Szinte ez össze Kárpát-medencei ércbányánál van ilyen. Személy szerint Selmecen is tudok ilyenről.