Találd meg a kincsed a Zempléni-hegységben
2020. január 14. írta: Major Éva

Találd meg a kincsed a Zempléni-hegységben

Rég tudjuk, hogy a Zempléni-hegység egy kincs, és azt is, hogy kincseket rejt, de mindenkinek más jelenti a kincset. Kincs az is, hogy a természetben, a kristálytiszta levegőn kirándulhatunk. Kincs az is, hogy bizonyos helyeken nincs térerő. Az alföldieknek kincs a hegyek látványa. De az a helyzet, hogy ha a Zempléni-hegységben a lábunk elé koncentrálunk, akkor kézzel fogható kincseket találunk hegyikristályok, opálok és achátok formájában. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Achát a Zempéni hegységből #achat #zemplénihegység #gemstones #colorful #magic

Virág Galambosi (@flowora) által megosztott bejegyzés,

 

Kalandvágyó és felfedező turisták Telkibányát vegyék célba, és innen indulhat a túra az ásványok világába. Itt ezen a környéken találhatunk kvarcokat, kvarcgeódákat, hegyikristályt. 

A kevésbé gyakorlott ásványkutatók önállóan nem biztos, hogy eredményesen zárják majd a kirándulást, de a jó hír az, hogy van túravezető, aki pontos itinert ad, vagy el is kísér a kincsvadászatra. 

kvarc_9n.jpg

hegyikristály Telkibánya (forrás: internet)

Vannak, akik nem szeretnek cél nélkül sétálni, vagy túrázni, és vannak akiket nem köt le a természet látványa, és nem tudnak elmerülni a gondolataikban, nos ezeknek az elszánt élménykutatóknak kiváló program a horpák és tárók melletti kincskeresés. A gyerekek pont ebbe a kategóriába tartoznak, és higgyék el, imádják ezt a programot. 

kvarc_6n.jpgkvarc Telkibánya (forrás: internet)

Nos következzen egy kis ásványtan: a hegyikristály víztiszta kovasav, kémiai nevén szilícium dioxid. (érdekes, hogy egyesek a Szilícium völgyet istenítik, nekünk meg van egy szilícium hegységünk :-) )

Az opálok ritkán előforduló ásványok, de a legritkább tűzopál csak Telkibányán található Magyarországon. Gyűjtése tilos, de gyönyörködni lehet bennük, ha van szerencsénk találni. 

1490129608.jpgtűzopál Telkibánya (forrás: internet)

 Azt tudnunk kell, hogy ezek az ásványok mind vulkanikus eredetűek, ami természetükből adódóan nagyon magas (több mint 500°C) hőmérsékleten képződő kristályok. Elképzelhetetlen temperatúra. Ha belegondolunk, hogy milyen utat tett meg egy egy kincsként őrzött kalcedon, akkor ismerjük el annak életútját, mert ha mikroszkóp alatt vizsgáljuk, akkor története is lehet. 

kvarc_4n.jpgkvarc Telkibánya (forrás: internet)

Mindenesetre ha élménydús, izgalmas és különleges programot keres, akkor nem kérdés, hogy bakancslistára kell tenni a Zempléni-hegységben való kincskeresést!

#hellozemplén

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr5415403222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása