Az igazi tavasz: barackvirágos
2018. március 06. írta: Major Éva

Az igazi tavasz: barackvirágos

Minden éven a tavaszt várom a legjobban. A szabadság ötven árnyalata nekem nem szürke, hanem gólyahír színű, tulipán-sárga, vagy jácint-lila, és barackvirág-rózsaszín. Megjön a tavasz, és levetheted a téli ruhát, a napfény simogatja az arcod, a langyos szellő puha takaróként ölel.
_mg_0755.jpgforrás: Bestillo

Amióta az eszemet tudom, mindig volt kajszibarack fa a kertünkben. Az első volt, ami virított a gyümölcsfák között. Annak idején nem értettem a barackvirágzás misztériumát, hogy mi ez a nagy felhajtás körülötte. Virít és kész, nem? Ez a természet rendje. Aztán megtudtam, hogy a gondos gazda kertjében virít igazán szépen a barackfa, és a termés mennyisége és minősége nagyban függ a gazda gondosságától. Aztán jön a szeszélyes május, amikor a baracktermelők mindegyike kémleli az eget és a meteorológusok előrejelzését, hogy megvédjék a fát a fagykártól. Bálaégetés, füstölés, glicerines permetezés: mind a túlélés zálogát jelentik a fa számára.
2016-04-03_21_36_05.jpgforrás: Boldogkő vára

Abaújban, a gönci barack termőterületén hatványozottan igaz minden fenti állítás. Az első szirombomlást celebritásként kezeljük: szelfizünk vele, telerakjuk a fotókkal az üzenőfalakat. Akár a bukmékereknek is lehetne itt dolga, ha igazi fogadásokat kötnénk a prognosztizált termésátlagra az első méhecske megjelenésekor. Mi nem úgy vagyunk nemzetileg elkötelezettek, mint a japánok, hogy virágzáskor rendezünk fesztivált az életet jelentő gyümölcsnek, hanem érésben üdvözöljük Vigassággal a kajszi sokszínűségét.
121a4454.JPGForrás: Gönci Barack Vigasság

A gönci barackról a legtöbb ember a pálinkára asszociál, pedig olyan finom lekvárt főzünk belőle, amit kereskedelmi forgalomban nem találni multi áruházakban. Készítünk belőle aszalványt, szörpöt, a kiszárított magját feltörjük és megesszük a benne lévő magbelet, aminek magas B17 vitamin tartalma rákmegelőző hatású. A helyi piacokon, és falvak őstermelőinél elérhető mindenféle barackság.
121a8375.JPGforrás: Gönci Barack

Üdvözöljük a tavaszt, üdvözöljük a virágzást; annyira felüdítő látvány végigsétálni vagy bringázni egy virító kajsziültetvény mellett. Gönc, Göncruszka, Boldogkőváralja a megfelelő települések, hogy igazán intenzív élményben lehessen részük. Gyere március, viríts barack!

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr9413718506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása