Zempléni Hungarikumok
2018. január 18. írta: Major Éva

Zempléni Hungarikumok

A minap szembejött velem a Magyar Értéktár honlap, és hihetetlen büszkeséggel töltött el, hogy a Zempléni hegységben se szeri se száma a Hungarikumoknak és a kiemelkedő nemzeti értékeknek. Egymást érik a magyarság jelképei és el is döntöttem, hogy Hungarikum túrát fogok szervezni, de addig is így virtuálisan megmutatom, mi mindenért érdemes a Zemplénbe látogatni.

A pálinka

Itt a pálinka egyenlő a göncivel. Mi így emeljük négyzetre a Hungarikumot, hogy kiemelt nemzeti értékből készítjük, ugyanis a gönci kajszibarackot kiemelkedő nemzeti értékké sorolta a bizottság.

_dsc1871s.jpg

A magyar akác és akácméz

A méhészek körében népszerű helyszín a Zempléni akácos, ugyanis északi fekvésünknek köszönhetően pár nappal (vagy héttel is) később virít itt az akác, így a költözésnél mi vagyunk az utolsó állomás.

mezesgergo_0126.jpg

A Tokaji borvidéken előállított Tokaji Aszú

Mindenkinek volt már aszús élménye (természetesen 18 év fölött). Kiváló, világhírű desszertborunk. Kóstolgassuk a különböző évjáratokat, mert aszú és aszú között is óriási a különbség: jó, jobb, mégjobb, legjobb.

aszu.png

Forrás: Magyar Értéktár

Arról nem is beszélve, hogy a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a Világörökség része.

A Pálos rend

Az építészeti emlékek között kiemelkedő helyet foglal el a gönci pálos kolostor romja, amit egy rövid erdei túrával lehet megközelíteni.

16650715_243439719440613_419005832_o.jpg

A Tiszai halászlé

Ritkaság számba megy a Bodrog és Tisza találkozásának látványa Tokajban. Koronázzuk meg az élményt egy Tiszai halászlével.

A Vizsolyi Biblia

A reformáció megtestesült példaképe. Egy vizsolyi látogatás alkalmával saját magunk nyomtathatjuk újra a Biblia első lapját korhű nyomdagépen és nyomdásztechnikával.

dscf2226.JPG

A Hollóházi porcelán

Nincs olyan család a környéken, aki ne rendelkezne legalább egy darabbal. A gyönyörű, míves, kézzel festett porcelántárgyakat nem csak a gyűjtők értékelik. Egy porcelánmúzeumi látogatás kihagyhatatlan élmény.

hollohazi-porcelan-hungarikum_4.jpg

Forrás: Magyar Értéktár

A Fröccs

Tudom, tudom, azt bárhol, bármikor, de furmint fröccsöt? Csak itt! :-)

Ha pedig a szintén hungarikum szikvízzel készül, akkor ez is négyzetre van emelve.

froccs.png

Forrás: Magyar Értéktár

A Gulyásleves

Legújabb hungarikumaink közé tartozik a gulyásleves. Ez is olyan, mint a karácsonyi bejgli, mindenki másképp csinálja. Kiváló éttermeinket teszteljék nyugodtan, ki hogyan készíti.

Szóval összeállítottam egy egy nap alatt be sem fogadható élménylistát, mivel úgyis megáll az ember még itt-ott szétnézni, mert ugyan nem hungarikumok, de érdekes és különleges látnivalókban gazdag a Zempléni hegység. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr6413584869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csorba István 2018.01.20. 17:41:52

És akkor még nem is került említésre a Boldogkő-, Fűzéri-, Regéci-, Sárospataki és Szerencsi vár, a Megyer hegyi tengerszem, stb.
süti beállítások módosítása