Nyaralás a slow life jegyében a Zemplénben
2018. július 01. írta: Major Éva

Nyaralás a slow life jegyében a Zemplénben

Mi határozzuk meg az életünk sebességét és tempóját, ez a slow life lényege. Az is igaz, hogy a világ felgyorsult, és muszáj lépést tartani, csak arra kell vigyáznunk, hogy egy kanyarban ki ne sodródjunk, mert életre szóló sérüléseket szerezhetünk. Szóval lassítsunk, és próbáljunk meg olyan helyszínt keresni a nyaralásra, ahol nem folytatódik a dolgos hétköznapok dinamikája, ahol ki lehet kapcsolni. (a Zemplénben több helyen térerő sincs)
morgan-sessions.jpgForrás:Morgan Sessions/Stocksnap

Telkibánya egy olyan hely, ahol ezt meg lehet élni. (mondjuk itt pont van is térerő) Hegyekkel körbezárt kis falu, ahol berendezkedtek a vendéglátók a turisták fogadására, mert a 3*-os szállodától az ifjúsági táborig mindenféle szálláshely megtalálható (624 férőhely települési szinten), és mindezt olyan családias attitűddel tálalják, hogy úgy érzed eljöttél a vidéki nagyszülőkhöz. Nincs hangos szórakozóhely, nincs tájtorzító hatású óriási szórakoztató létesítmény. Sok szálláshelyen van medence, szauna, jacuzzi, hogy minél jobban el tudjunk lazulni. Egyik üdülőparkban van kalandpálya és csónakázó tó - mert ugye a gyereknek még annyira nem kell lassítani. Kézműves foglalkozás, ásványékszer készítés, arany mosás, lekvár főzés mind az a program, ahol nem kell cikázni az agysejteknek.
wellness_03.jpgforrás: Aranygombos Fogadó
aranybanyahotel_kalandpark_8.jpgforrás: Aranybánya Üdülőpark
dsc_0671.JPGforrás: Ezüstfenyő Hotel

A település idegenvezetője Bartók József "Telkimanó" több olyan túrázási lehetőséggel várja a kirándulni vágyókat, ami nem mindennapi élményt nyújt. Tudtad, hogy 1000 km-en belül sehol máshol nem látogathatsz aranybányát, csak itt Telkibányán? Azért nem úgy kell elképzelni, hogy a járatban haladva szemet kápráztató csillogás tárul elénk, mert már nem érné meg kinyerni a még mindig fellelhető aranytartalékot, viszont még mindig van arany a bányákban. Annak idején a magyar királyi arany nagy részét itt bányászták.
Jártunkban keltünkben találhatunk hegyi kristályt, ami a felszínen van, és ásnunk sem kell. Gombázós túrát is szerveznek többször, mert olyan különleges gombafajok találhatóak az erdőkben, és olyan mennyiségben, hogy messziről is megéri idáig eljönni érte.
10479717_10152694204072240_6668093822093473085_n.jpg

Kevés autózással elérhetőek olyan látnivalók, amik szintén nem stresszes értelemben emelik a pulzust. A Regéci vár, a Boldogkői vár, a Füzéri vár kellemes kikapcsolódást ígérnek. A Vizsolyi fénytemplom a lelki feltöltődést is garantálja.
Slow life, slow food kéz a kézben együtt járnak: kóstoljatok helyi specialitásokat, minden vendéglátó azon lesz, hogy jól érezd magad, hogy kipihend magad, és élvezd a kikapcsolódást.


Várunk, lassulj a Zemplénben!

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr8014086505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása