Boldogkőváralja kevésbé ismert kirándulóhelye
2018. május 01. írta: Major Éva

Boldogkőváralja kevésbé ismert kirándulóhelye

Keresd fel Angyal Bandi kunyhóját

Boldogkőváralját sokan sok minden miatt ismerik, kedvelik. A vár, a kastély, a Gönci Barack Vigasság, mind hozzájárulnak népszerűségéhez, viszont van itt egy kevésbé közismert kirándulóhely, ami megdobogtatja az újdonságra vágyók szívét. Angyal Bandi kunyhója a Cserák hegyen található, és fennen hirdeti a bujdosó betyárok leleményességét, hogy hogyan kell megúszni a büntetéseket.

fb_img_1483002006396.jpg

A mese és mondavilág mindig rabul ejt. Lehet vitatkozni a valóságalapján - bár én vallom, hogy minden pletyka fele igaz -, az viszont tény, hogy magával ragadja az ember képzeletét. Angyal Bandi legendája úgy szól, hogy a 1760-ban született egy a Borsod vármegye egyik legkiterjedtebb birtokával rendelkező családba. Gondos, úri nevelést kapott, ami a modorán mindig is meglátszott. Lótolvajlás, orgazdaság, lopás bűntettek voltak a rovására írhatóak, viszont az igazságszolgáltatás ritkán érte utol, egyrészt a nemesi származásának, másrészt a rejtőzködő képességének köszönhetően.

angyal_bandi.jpg

Készítette: Ismeretlen - http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-258.htm, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20792277

Még rövid éltében szárnyra kapott a legenda a kackiás bajszú, cifra pásztorgúnyát viselő, úri lovasbetyárról. 1806-ban úgy halt meg, hogy kalandjait irigyelve több szabadlegény vette fel viselt nevét (habár ő Szentmártonyi Ónodi Andrásként látta meg a napvilágot).

angyal_bandi_plakat.jpg

hellozemplén.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr4413882218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása