Most dől el, milyen lesz az idei évjárat
2019. április 11. írta: Major Éva

Most dől el, milyen lesz az idei évjárat

Boldogkőváralján jártunk, a gönci kajszi termővidéken

Bonyolult dolog a mezőgazdaság. A természet és az időjárás által befolyásolt iparágat sokáig kell tanulni, és soha nincs vége a tanulási folyamatnak. Minden év más, mindig dob egy újabb megoldandó feladatot az univerzum. Most pl. a jóslások arról szólnak, hogy kifejezetten aszályos időszak jön, és ez nem hetekben, hónapokban, hanem években mérhető. Gondoskodni kell a növények víz utánpótlásáról, ugyanis óriási terméshozam kiesés lehet, ha nem tesszük ezt meg.

dsc_0183.JPG

De nem mindenhol van lehetőség az öntözésre, és az esőtáncot is csak az indiánok tudják hathatósan előadni, így próbálnak a gazdák együtt élni, és alkalmazkodni az adott helyzethez.

Vannak gazdaságok, és gazdálkodók, akik különös figyelmet fordítanak az állományuk "jólétére", és megtesznek mindent annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb körülményeket biztosítsák az ideális szürethez. Ezt természetesen büszkén mutatják be az érdeklődőknek, és a múlt héten egy ilyen helyre kaptunk meghívást.

dsc_0179.JPG

A gönci kajszibarack pálinka olyan hungarikum, amit mindenki ismer. Ha igazán autentikus pálinkát szeretnénk kóstolni, akkor menjünk el a termőtájra, és ott kóstoljuk meg; a halászlevet is a Tiszánál érdemes. Vendéglátóink gondoskodtak a tökéletes ízélményről, ugyanis a pálinka kóstoló mellé kaptunk mádi sajtokat, és gönci barack lekvárral készült süteményeket; a kényelmünkről is gondoskodtak, mert igazi piknik hangulatot varázsoltak a csodásan virágzó ültetvény közepére, ahol halk zene mellett tehettünk fel minden kérdést, ami a pálinkakészítéssel kapcsolatos.

dsc_0160.JPG

dsc_0219.JPG

Amit leszögezhetünk, és mindegyikünk által egybehangzóan elmondható, hogy feltöltődés volt. Egy üde színfolt a szürke hétköznapokban. Egy varázslatos, elbájoló, különleges, nem mindennapi élmény. Nehéz volt útnak indulni hazafelé.

dsc_0218.JPG

Nem mindenki érzi felelősségének és feladatának, hogy gondoskodjon az alapanyagról, amiből előállítja a termékét. A Bestillo Pálinkaház odafigyel a részletekre. Ültetvényein található fáknak már az ültetéskor megadják a hosszú élettartamhoz szükséges tápanyagot, és gondoskodást, amitől remélik a finom és bőséges termést. Ez a munka és odaadás érezhető a termékeikben: a pálinka készítés folyamatát sem bízzák a véletlenre, ugyanis az alapanyag állapotát naponta ellenőrzik, a gönci kajszit a fáról szedik ládákba, ahonnan egyenesen viszik feldolgozásra.

Büszkén mondhatom, hogy ott voltam az idei évjárat első pillanataiban, mint egy bába az új jövevény világrajövetelénél. Az új életet a régi évjárattal ünnepeltük, és igazán vidám délutánt töltöttünk Boldogkőváralján. Köszönjük a meghívást!

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr5614759021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása