Most dől el, milyen lesz az idei évjárat
2019. április 11. írta: Major Éva

Most dől el, milyen lesz az idei évjárat

Boldogkőváralján jártunk, a gönci kajszi termővidéken

Bonyolult dolog a mezőgazdaság. A természet és az időjárás által befolyásolt iparágat sokáig kell tanulni, és soha nincs vége a tanulási folyamatnak. Minden év más, mindig dob egy újabb megoldandó feladatot az univerzum. Most pl. a jóslások arról szólnak, hogy kifejezetten aszályos időszak jön, és ez nem hetekben, hónapokban, hanem években mérhető. Gondoskodni kell a növények víz utánpótlásáról, ugyanis óriási terméshozam kiesés lehet, ha nem tesszük ezt meg.

De nem mindenhol van lehetőség az öntözésre, és az esőtáncot is csak az indiánok tudják hathatósan előadni, így próbálnak a gazdák együtt élni, és alkalmazkodni az adott helyzethez.

Vannak gazdaságok, és gazdálkodók, akik különös figyelmet fordítanak az állományuk "jólétére", és megtesznek mindent annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb körülményeket biztosítsák az ideális szürethez. Ezt természetesen büszkén mutatják be az érdeklődőknek, és a múlt héten egy ilyen helyre kaptunk meghívást.

A gönci kajszibarack pálinka olyan hungarikum, amit mindenki ismer. Ha igazán autentikus pálinkát szeretnénk kóstolni, akkor menjünk el a termőtájra, és ott kóstoljuk meg; a halászlevet is a Tiszánál érdemes. Vendéglátóink gondoskodtak a tökéletes ízélményről, ugyanis a pálinka kóstoló mellé kaptunk mádi sajtokat, és gönci barack lekvárral készült süteményeket; a kényelmünkről is gondoskodtak, mert igazi piknik hangulatot varázsoltak a csodásan virágzó ültetvény közepére, ahol halk zene mellett tehettünk fel minden kérdést, ami a pálinkakészítéssel kapcsolatos.

Amit leszögezhetünk, és mindegyikünk által egybehangzóan elmondható, hogy feltöltődés volt. Egy üde színfolt a szürke hétköznapokban. Egy varázslatos, elbájoló, különleges, nem mindennapi élmény. Nehéz volt útnak indulni hazafelé.

Nem mindenki érzi felelősségének és feladatának, hogy gondoskodjon az alapanyagról, amiből előállítja a termékét. A Bestillo Pálinkaház odafigyel a részletekre. Ültetvényein található fáknak már az ültetéskor megadják a hosszú élettartamhoz szükséges tápanyagot, és gondoskodást, amitől remélik a finom és bőséges termést. Ez a munka és odaadás érezhető a termékeikben: a pálinka készítés folyamatát sem bízzák a véletlenre, ugyanis az alapanyag állapotát naponta ellenőrzik, a gönci kajszit a fáról szedik ládákba, ahonnan egyenesen viszik feldolgozásra.

Büszkén mondhatom, hogy ott voltam az idei évjárat első pillanataiban, mint egy bába az új jövevény világrajövetelénél. Az új életet a régi évjárattal ünnepeltük, és igazán vidám délutánt töltöttünk Boldogkőváralján. Köszönjük a meghívást!

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/14759021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása