A telkibányai raguleves
2020. május 24. írta: Major Éva

A telkibányai raguleves

Raguleveseknek inkább ősszel és télen van szezonja, de a hűvös tavasz nem vesz még rá minket a grillezésre, így akár most is elkészíthető ínyencséget mutatok be. 

Aki járt már Telkibányán, remélhetőleg kóstolta is, aki pedig most tervezi az utazást, az pedig ne hagyja ki, mert ez a helyiek specialitása. 

Hozzávalók: vöröshagyma, só, bors, kaukkfű, rozmaring, fokhagyma, babérlevél, sárgarépa, fehérrépa, telkibányi vargánya gomba, sertés lapocka vagy vaddisznó lapocka vagy muflon comb vagy szarvas comb, tejföl, tejszín, liszt, májgaluska

- a hagymát apróra vágjuk, vajon üvegesre pároljuk
- hozzáadjuk a zúzott fokhagymát
- az apró, 1*1 cm re vágott húst kifehérítjük rajta
- belekerülnek a fűszerek
- hozzáadjuk a zöldségeket, amiket apró kockákra vágtunk
- jöhet a gomba, amit szintén feldaraboltunk
- felengedjük alaplével
- amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, behabarjuk tejföl tejszín és liszt keverékével
- levesbetétnek májgaluskát teszünk hozzá

18053152_1398153230230270_1878050726_o.jpg

 A Zempléni-hegység bővelkedik nagyvadakban, így evidens, hogy a helyiek vadhúsból készítik, de bármilyen húsfélét elbír, csak az arányokon kell változtatni. A vargányát is a Telkibánya környéki erdőkből gyűjtik.

Telkibánya a Zempléni-hegységben található fantasztikus üdülőfalu, ahol minden igénynek megfelelő szállást és szolgáltatást kínálva várják a turistákat télen-nyáron. Az étlapokon pedig természetes, hogy van Telkibányi raguleves. 

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr2015714618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása