4 kihagyhatatlan hely, ha Abaújban jár
2017. április 02. írta: Major Éva

4 kihagyhatatlan hely, ha Abaújban jár

  1. A Vizsolyi Biblia

Ötszázadik évét éli a reformáció. Vannak ugyan fellegvárak, amiket szintén érdemes meglátogatni az emlékév kapcsán, de a Hungarikummá vált szimbóluma mégis a Vizsolyi Biblia, amit ezéven semmiképp sem szabad kihagyni. (eredeti példánya a Vizsolyi Református Templomban látható)

Hogyan vált Bibliává a bor Vizsolyban? Nem is hinné, mi erre a magyarázat!
A templomkertben található Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumban erre is választ kap, de egy klisé segítségével kinyomtathatja a Vizsolyi Biblia első oldalát is emlékül.

mantskovit_balint_nyomtatastorteneti_muzeum-3_terem.jpg

https://www.facebook.com/VizsolyiBiblia/

www.vizsoly.hu

www.vizsolyibiblia.hu

  1. Boldogkő vára, Boldogkőváralja

A legenda szerint hét tündér, hét kérője, kerek hét esztendeig építette Boldogkő várát IV. Béla magyar király uralkodásának idején, a XIII század derekán. A Zempléni-hegység lábainál fekvő, barackfák és erdők öleléséből magasra emelkedő, romantikus lovagvár Húsvéttól október végéig garantált hétvégi programokkal várja a középkor szerelmeseit.

16652581_1195877703844963_1431399793_n.png

Minden szombaton és vasárnap a Kóborlovagok párbaj bemutató előadása, jelmezes tárlatvezetés, interaktív fegyvertapogató, valamint Közép-Európa legnagyobb történelmi ólomkatona kiállítása kínál kitűnő szórakozást.

www.boldogkovaralja.hu

https://www.facebook.com/Boldogkő-Vára-Boldogkőváralja-hivatalos-oldala-547982645240565

3. A Regéci vár

Regéc Vára Magyarország egyik legnagyobb és legfestőibb vára. A Rákóczi család egykori uradalmi központja garantáltan maradandó élményt nyújt a látogatóknak minden évszakban. Ezt az élményt jelentősen fokozza az a különleges és egyedülálló körpanoráma, amit a vár minden pontjáról megcsodálhat. A csodálatos természeti környezet ölelésében elhelyezkedő Rákóczi sasfészek kiváló kiránduló célpont.

dscf1716.JPG

www.regec.hu

4. Telkibánya

Az aranygombos település-elnevezéshez több legenda is fűződik. Egyik például az, hogy Mária Terézia katonáinak egyenruháján lévő aranygombhoz felhasznált arany Telkibányáról származik. A település határában lévő jelenleg is látogatható tárókban aranyat egy kirándulás alkalmával nem biztos, hogy talál, de tapasztalt túravezető segítségével hegyikristályra biztosan szert tehet. A kevésbé bevállalósoknak a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás nyújt betekintést a vájárok életébe.

16586793_1196530317113035_1109708821_o.jpg

www.telkibanya.hu

+1 ajánlat

Az eredetvédett Gönci Barack hazája is vagyunk. Ha itt jár, ne hagyja ki szezonban megkóstolni a friss gyümölcsöt vagy a belőle készült termékek felnőtteknek szóló vagy szelíd változatát. Higgye el, valamit magára adó helyi étteremben és szálláshelyen megtalálható mindegyik.

_dsc1871s.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr6512394373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása