A csereháti kockás liliomok nyomában
2023. április 17. írta: Major Éva

A csereháti kockás liliomok nyomában

Az ország tizedik legkisebb településén százával nyílnak a ritka, védett virágok

Hetek óta látom a közösségi oldalakon és a népszerű túraajánlatokkal foglalkozó portálokon a kockás liliom fotókat, és alig győztem kivárni, hogy beszámolhassak róla, hogy nálunk is elindult a virágzás. Szóval aki lemaradt a zalai, zselici vagy beregi színpompáról, még a Csereháton készíthet díjnyertes fotót róla. 

75a9d9e2-4de7-4821-aa0e-2980b28e67cf.jpeg

A mocsári kockás liliom kifejezetten ritka, és fokozottan védett hagymás növény, ami 2016-ban az év vadvirága volt Magyarországon. Szóval valóban mindent a szemnek, semmit a kéznek. Még a vadállatok sem bántják. Ugyan nem ilyen megfontolásból, hanem az életösztön dolgozik, mivel mérgező növény.

5.jpeg

Vannak az országban olyan helyek, ahol évek óta fotóstúrákat szerveznek a liliomok virágzására, de itt a Csereháti dombvidéken még nincs nagy kultusza. Mégis a múlt hétvégén egy vendégház szervezett rövid, 6 km-es sétát, hogy népszerűsítse a térséget és a növényt, és tervezik még április negyedik hétvégéjére is, ha az időjárás ismét kegyes lesz. 

4.jpg

A tavasz csodás kis különlegessége mocsaras, lápos területen nyílik márciustól április végéig az ország különböző pontjain. Mivel mi vagyunk talán a legészakibb élőhelye, ezért itt még csak most bújtak elő az első példányok. 

A Csereháti dombvidék Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén abaúji régiójában található. Litka pedig, az ország tizedik legkisebb települése. A 2022-es népszámláláskor 20-an laktak a faluban. Túratársainkban megfogalmazódott a kérdés ezzel kapcsolatban, hogy akkor vajon milyen lehet az első? A faluban meg kellett állapítanunk, hogy a csend és a nyugalom itt nem csak képletes, hanem szinte kézzel fogható.

7.jpeg

Ha van kedvetek, csatlakozzatok az április 22-i túrához!

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr6418104140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása