5 kihagyhatatlan őszi kirándulási tipp
2020. szeptember 03. írta: Major Éva

5 kihagyhatatlan őszi kirándulási tipp

Furán alakult a nyár, de mindenképp vannak pozitív hozadékai. Például, hogy soha ennyien még nem kezdtek el kerékpár-túrázni, mint ezen az éven. Valamint az is nagyon üdvözlendő következmény, hogy kiugróan jól teljesített a belföldi turizmus és jobban megismertük kis hazánk népszerű vagy akár kevésbé népszerű látnivalóit. 

Ezeket a helyeket nem csak azoknak ajánlom, akik még nem jártak erre, hanem azoknak is, akik még ősszel nem látták, mert a táj teljesen más arcát mutatja lombhulláskor, és nekem ilyenkor a legszebb. 

Következnek őszi kirándulási tippjeink. 

Boldogkő vára

Magyarország várai közül a legromantikusabb lovagvárként emlegetik. Az M3-as autópályát Miskolcnál elhagyva tartunk tovább az északi határ felé, ahol a Zempléni-hegység déli őrszemeként, Boldogkőváralja település fölé magasodik. Jelenleg csak hétvégente tart nyitva a vár, mert felújítási munkálatok zajlanak, így jövőre még kézzel foghatóbb lesz a középkor, mert egy megújult palotaszárny fogja fogadni a vendégeket. 

A tatárjárás után épített erődítményben október elejéig hétvégente jelmezes tárlatvezetéssel egybekötött programokat ajánlanak: középkori fegyvertapogató, lovagi párbaj. Reméljük jövőre a szokásos éves rendezvényeiket is megtarthatják, mert a középkori várjátékok minden éven fantasztikus program. 

12244716_10208289424892063_2777202834425346859_o_2.jpg

 Regéc vára

Ha már itt vagyunk Abaújban, a Zempléni-hegység történelmi kincsestárában, akkor nem szabad kihagyni a másik monumentális középkori várat se. A Boldogkő várától 20 km-re található, páratlan panorámát nyújtó épület többek között arról híres, hogy Zrínyi Ilona itt nevelte II. Rákóczi Ferencet. Európa legbátrabb asszonya Regéc várát szerette a legjobban a főúri birtokok közül és itt érezte magát a legnagyobb biztonságban. A vár minden nap látogatható, a településen pedig egy látogatóközpontban mesélnek az erőd viharos múltjáról. 

_dsc2536--.jpgFotó: Kaszás Károly

Aranygombos Telkibánya

Csak hogy ne távolodjunk el túlságosan a fenti két látnivalótól, nézzük meg Telkibányát! Telkibánya az északi határszélen található bányaváros. A bányavárosok nagy része már csak maketteken és filmeken tudja megmutatni a fénykorában zajló folyamatokat, míg itt ma is beengednek minket egy középkori aranybányába. Ahogy mondják, az út is aranyszemcséken vezet odáig, mert aranyos itt minden, még a patak is, és a templom torony. A Kánya hegyen érdemes a lábunk elé nézni, mert geológiai különlegességeket találhatunk, és a hegyi kristályok itt csodás formát öltve bárhol megtalálhatóak. 

kvarc_9n.jpg

Zemplén Kalandpark

A Sátoraljaújhelyen egész napos programra készüljetek, mert a felvonó, a kabinos kötélpálya, az extrém kötélpálya, a bob pálya, a mászófalak, a hófánk és a kalandtúra pályák le fognak Titeket foglalni. Vannak ugyan korlátozások a veszélyhelyzet miatt, amiről érdekes indulás előtt érdeklődni, de biztosan találtok majd elfoglaltságot. Télen több sípálya és a jégcsarnok is kibővül a fenti felsorolással. 

slider_12.jpgForrás: zemplenkalandpark.hu

Hernádi vízitúra

Ezt a tippet csak bevállalósoknak szántam. Vízi kalandokat keresők biztosan tudják, hogy a Hernád a legszeszélyesebb folyónk. Vannak vadvizes szakaszai, így csak olyan túravezetővel szabad elindulni, aki ismeri a Hernád minden porcikáját. Nem kell azért megijedni, nem teljesíthetetlen küldetés Hidasnémetitől Felsődobszáig hajózni, de érdemes felkészülni néhány váratlan mozzanatra. 

38071861_1800259313384208_6056740147557302272_o.jpgForrás: Facebook - Kmetty Zsolt

Irány Észak!

#hellozemplén 

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr3016180054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása