Annyi féle palacsinta létezik, hogy felsorolni mindegyiket szinte lehetetlen vállalkozás. Ismerünk sósat édeset, csúsztatottat, rakottat, pancake-t, waffelt, Hortobágyit, és tulajdonképpen a gofri is ide tartozik. Azonban a Gundel palacsinta más. Az nem az a kategória, amit pikk-pakk össze lehet dobni, és akármikor felkerül a hétköznapi „menükártyára”. Egy fogalom, ami méltán rakja fel a koronát egy étkezésre. Hungaricum.
Forrás: Pinterest
A citromos, mazsolás, rumos diótöltelék, a masszív csokoládémártás az elkészítési folyamatot majd’ két órásra nyújtja. Valamint ha a gasztronómiai reformon átesett változatát kívánjuk elkészíteni, és flambírozni is szeretnénk, akkor még komoly ételkészítési ismeretekkel is rendelkeznünk kell. (bár van akinek vérében az ilyesmi)
Forrás: Pinterest
Nem gondoltam volna, hogy a Gundel palacsinta hajtogatásának módja is árulkodik a származásáról. Állítólag csak itt Abaújban szokás a lepényeket, lángosokat, palacsintákat háromszögre hajtani.
Márai Sándor és felesége Matzner Ilona (Lola) mindketten Abaújból származnak. Egy Márai darab bemutatóját követő bankettet tartottak egyszer a Gundel étteremben, ahol Lola elkészítette az Abaúji palacsintát a fogadás desszertjeként. Gundel Károlynak annyira megtetszett az édesség, hogy Márai palacsinta néven fel is került az étlapra. A házaspár emigrálása után a Márai név nem volt kívánatos egy államosított étteremben, így Gundel palacsinta néven vált híressé a különleges desszert.
Tehát mi abaújiak, legyünk büszkék a Gundel palacsintára, mert a miénk az, csak nem volt jó a marketingje. :-)