Az Abaúji palacsinta tündöklése és bukása
2017. július 12. írta: Major Éva

Az Abaúji palacsinta tündöklése és bukása

avagy a Gundel palacsinta eredete

Annyi féle palacsinta létezik, hogy felsorolni mindegyiket szinte lehetetlen vállalkozás. Ismerünk sósat édeset, csúsztatottat, rakottat, pancake-t, waffelt, Hortobágyit, és tulajdonképpen a gofri is ide tartozik. Azonban a Gundel palacsinta más. Az nem az a kategória, amit pikk-pakk össze lehet dobni, és akármikor felkerül a hétköznapi „menükártyára”. Egy fogalom, ami méltán rakja fel a koronát egy étkezésre. Hungaricum.

gundel_palacsinta_1142_2.jpg

Forrás: Pinterest

A citromos, mazsolás, rumos diótöltelék, a masszív csokoládémártás az elkészítési folyamatot majd’ két órásra nyújtja. Valamint ha a gasztronómiai reformon átesett változatát kívánjuk elkészíteni, és flambírozni is szeretnénk, akkor még komoly ételkészítési ismeretekkel is rendelkeznünk kell. (bár van akinek vérében az ilyesmi)

gundel_palacsinta_langol.jpg

Forrás: Pinterest

Nem gondoltam volna, hogy a Gundel palacsinta hajtogatásának módja is árulkodik a származásáról. Állítólag csak itt Abaújban szokás a lepényeket, lángosokat, palacsintákat háromszögre hajtani.

Márai Sándor és felesége Matzner Ilona (Lola) mindketten Abaújból származnak. Egy Márai darab bemutatóját követő bankettet tartottak egyszer a Gundel étteremben, ahol Lola elkészítette az Abaúji palacsintát a fogadás desszertjeként. Gundel Károlynak annyira megtetszett az édesség, hogy Márai palacsinta néven fel is került az étlapra. A házaspár emigrálása után a Márai név nem volt kívánatos egy államosított étteremben, így Gundel palacsinta néven vált híressé a különleges desszert.

Tehát mi abaújiak, legyünk büszkék a Gundel palacsintára, mert a miénk az, csak nem volt jó a marketingje. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr8812650711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.07.13. 12:02:07

" Állítólag csak itt Abaújban szokás a lepényeket, lángosokat, palacsintákat háromszögre hajtani."

erre azért ne vegyél mérget, de jól hangzik. :)
Mindenesetre autentikus Gundel palacsintát Sümegprágában
szabad csak enni, Kalla Kálmánnál.

2017.07.15. 03:31:20

" Állítólag csak itt Abaújban szokás a lepényeket, lángosokat, palacsintákat háromszögre hajtani."

Lövésem sincs hol a faszban van "Abaúj", de kurvára nem.

Intizar 2017.07.15. 09:53:23

@Hód Alajos: Kicsit kínos nem tudni hazánk - illetve egykori hazánk - egy jelentős régiójáról, bár talán naivitás a gondolat, hogy csak erre a területre jellemző ez a fajta palacsintahajtogatás. Annyi mindenesetre kiderült ebből a cikkecskéből, a legtájékozatlanabbak számára is, hogy Márai (ki a fasz, ugye?) és a felesége is innen származik.

Intizar 2017.07.15. 09:55:52

Hálás vagyok a cikkért, az értesülésért, hogy Lolának köszönhetjük a csodálatos Gundel- (avagy Lola-) palacsintát, de azért nagyon szeretném, ha megszívlelnék a következőket: inkább csak az írja magát Abaújinak, akinek ez a neve. Márai, Lola, a palacsinta és az összes derék lokálpatrióta maradjon abaúji. Tiszteletet az anyanyelv helyesírásának

Intizar 2017.07.15. 09:56:36

! Ez lemaradt. Akad a nyavalyás billentyű.

Vincenzo6 2017.08.10. 11:23:00

"Állítólag csak itt Abaújban szokás a lepényeket, lángosokat, palacsintákat háromszögre hajtani."

Nem. Én több helyről is tudok, ahol szokás.
süti beállítások módosítása