Gönci barack, tokaji és a többiek
2018. január 14. írta: Major Éva

Gönci barack, tokaji és a többiek

Abaúji gasztrológia

Az abaúji gasztronómiai történelem nyomait kutatva arra a következtetésre jutottam, hogy italokban maradandóbbat tudunk alkotni, mint ételekben. Sőt igazán tájjellegű ételünk nem is nagyon van: igaz sokat használjuk a káposztát, de ezt például a szomszéd szlovákoktól hoztuk, és nem a sajátunk. Egy-két ínyencség azért található a repertoárban, mint a  lábatlantyúk, a soros laska, a rizskásás kőttes, de nem tudtunk olyat az asztalra rakni, mint a szabolcsiak a töltött káposztájukat. Írtam már korábban az Abaúji palacsintáról, azt meg "lenyúlták" tőlünk, így azzal sem írtuk be magunkat a szakács-szakirodalomba, tehát maradnak az alkoholjaink, amivel viszont világhírűvé tesszük a vidéket.

furmint_grape_cluster-e1485944042481-1280x859.jpg

Abaújszántó az észak felé eső utolsó települése Tokaj-Hegyaljának. Tehát a világhírű bortermő vidék részeként igazán büszkék lehetünk, hogy abaúji szőlővesszeinkről is nektár csepeg. Nem szabad azonban leragadnunk az aszúnál, mert a legújabb borászati eljárásokkal olyan könnyed, friss, élvezhető borokat állítanak elő a borászok, aminek hordójáért milliókat is áldoznak a gyűjtők. A furmintot például Mádon több napos rendezvénnyel ünneplik minden szeptemberben. Egy térségben történő kirándulás alkalmával ne feledjenek bort kóstolni, mert az autentumát az adja meg egy borkóstolásnak, ha a pince illatával együtt szippantjuk be a bor aromáját.

121a8485.JPG

Telkibányát nem éppen az óriási szilvaültetvényeiről szoktuk emlegetni, hanem inkább az aranybányájáról, amit még mindig lehet látogatni. Pedig tényleg számottevő szilvafa található a településhez tartozó gyümölcsösökben, és mint tudjuk, ha a nagymama épp nem beteg, akkor lekvár készül belőle, de ez már akkora mennyiség, hogy nincs annyi rézüst a környéken, amiben lekvárrá dolgozhatnánk a szilvát, így pálinka formájában üdvözül a gyümölcs. Telkibányán szálláshely is akad bőven, tehát egy pálinkakóstolás után nem kell sofőrséget vállalnia senkinek.

d06a1493.JPG

A térség nagyágyúja mégis a Gönci Barack. Eredetvédett Hungarikum. A hungarikum jelentésével mindenki tisztában van, viszont az eredetvédelem nem biztos, hogy olyan egyértelmű. Tehát azt jelenti, hogy a Gönci Barack termőterülete csak bizonyos településekre koncentrálódik. Hiába ültetnénk gönci barack fát Sülysápra, nem olyan ízű lenne a termés, mert szükséges hozzá ez a Zemplén lábára jellemző mikroklíma.

_dsc1871s.jpg

Fogadjunk mindenkinek a pálinka jut eszébe először a barack hallatán, pedig készítünk belőle lekvárt, szörpöt, aszalványt, használjuk a magját, és fogyasztjuk nyersen is természetesen. De nem akarok képmutató lenni, nekem is az első számú kedvencem a pálinka. Nem lehet úgy elmenni vendégségbe, hogy a gazda ne büszkélkedne a saját barackpálinkájával. Van aki eperfa hordóban érleli, van aki aszalt barack ágyon. Trükkök, fortélyok sorát vetik be a gazdák, hogy kiadja a legjobb zamatot és aromát, mert itt nálunk nagyon fontos, hogy egy jó "barackkal" megkínálhassuk a kedves vendéget.

121a8375.JPG

Minden évben Vigasságot tartunk az érés első időszakában: júliusban. Boldogkőváralján egyesülnek a földkerekség barackrajongói, és kóstolhatnak Gönci Barackból készült leveseket, főételeket, desszerteket és italokat egy fesztiváli forgatagban. Remélem találkozunk!

121a9467.JPG

Kóstolja, ízlelje, fogyassza kedvére mindenki az Abaújban készült alkoholkülönlegességeket, a térségben nem kell sokáig keresni beszerzési forrást ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr5713531353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása