Hét tündér vára különleges élményekkel várja
2017. április 28. írta: Major Éva

Hét tündér vára különleges élményekkel várja

Van valami a levegőben….valami, ami megfoghatatlan és láthatatlan, de mindenki érzi, ahogy átlépi Boldogkőváralja határát. Magyarország legromantikusabb lovagvárában mintha megállna az idő és az ember fia úgy érzi, e pillanatban nem számít semmi más, csupán a barack illatát szállító szellő simogatása, őseink kőfalakba zárt rejtélyes történetei, a romantika megannyi darabkája egy várba zárva, s az estve felé lenyugvó nap mediterrán tájakat idéző színei. A Zempléni hegység ékszerdoboza ez, melyet lassan felnyitni, s felfedezni érdemes: minden ékkövét egyenként megcsodálni.

12244716_10208289424892063_2777202834425346859_o_2.jpgForrás: Popovics László

A legenda szerint hét tündér, hét kérője, kerek hét esztendeig építette Boldogkő várát IV. Béla magyar király uralkodásának idején. Történt, hogy a muhi csata után Bodó aszalómester bújtatta el a tatárok elől errefelé menekülő királyt. Mikor a tatárok elhagyták Magyarországot, s a király visszatért, Bodó hét szekér aszalt gyümölcsöt vitt fel az éhínséggel küszködő Budára, a szekerek bakjára pedig hét tündérszép lányát ültette. A király nem maradt hálátlan: Bodónak adományozta Aszaló és Bodolló községeket, valamint a környéküket, fel egészen a Zempléni hegyekig. Az uralkodó azonban azt is kikötötte, hogy cserébe egy erős várat kell építenie. Hogy segítsenek apjukon, leányai csak olyan kérőkhöz mentek feleségül, akik hajlandók voltak egy-egy évig építeni Bodó erősségét. Hét év alatt fel is épült a vár, amelyet kezdetben Bodókőnek hívtak.

facebook_alap_01.jpg

Napjainkban közkedvelt úti cél a kirándulók, családok, kerékpárosok, motorosok számára egyaránt. Húsvéttól október végéig garantált hétvégi programokkal, rendezvényekkel várják a kedves látogatókat. Ha már arra járunk érdemes a vár tövében kialakított középkori éttermet is felfedezni, ahol gondos kutatómunka után, igazi középkori receptekből összeállított menüsorból válogathatunk ínyenc falatokat. Az étterem sajátját nem csak a különleges receptúrák adják, hanem a környezet is a középkor miliőjét sugallja. Ennek köszönhetően a vendégek a kor szokásai szerint kézzel fogyaszthatják a sülteket és kézmosó tálba márthatják ujjaikat, miként egykoron a nemesség is tette.

castrum_boldua.jpg

Boldogkő várának környéke is megannyi felfedezni valót rejt magában, így aki teheti érdemes egy egész hétvégét rászánni a Zemplén kapujára. Az Malom-patak völgyén keresztül eljuthatunk egy eldugott, mesébe illő kis településre, Arkára, ahol a patak csordogálása mellett élvezhetjük a kitűnő levegő jótékony hatásait, emellett pedig az esztétikai élménynyújtó táj összehatása sem elhanyagolható.

14976677_10211361663016096_4262950272957873582_o_2.jpg

Forrás: Popovics László

Egy élményekkel teli nap után pedig visszatérve Boldogkőváraljára számos fogadó és vendégház közül válogathatunk, ahol este a kivilágított várra néző teraszon egy hűs pohár bor mellett eleveníthetjük fel a nap legszebb pillanatait.

Forrás: Palla Melinda, Boldogkői várúrnő

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr2812460121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása