Romantikus elvonulás a Zempléni-hegységben
2020. január 04. írta: Major Éva

Romantikus elvonulás a Zempléni-hegységben

A romantika kapcsán nekem Jane Austen lányregényei jutnak először eszembe. Kb. számtalanszor olvastam már a Büszkeség és balítéletet, és azt kell mondjam, A szürke 50 árnyalata a nyomába sem érhet.

Amikor romantikus elvonulásra készül az ember, akkor megpróbálja megkeresni a legzajmentesebb helyet: ahol se a hétköznapi dolgok, se az ismerősök, se a telefoncsörgés nem zavarja meg az egymásra koncentrálást. Sokszor van szó mostanában az együtt töltött minőségi időről, amikor az idő valójában nem is számít, csak az, hogy valamit együtt, egymásra koncentrálva örökké a szívünkbe zárjunk.

2017_06_19_im7p0783.jpg

Tehát első faladatunk egy tömegturizmustól mentes helyet keríteni, ahol nem érzi azt az ember, hogy sodorja a hömpölygő sokaság, és a kikapcsolódás szépségét a nevezetességek előtti órákig tartó sorban állás már agyon is vágta.

A Zempléni hegység ilyen. Tele csendes falvakkal, melyekből minden irányba turistautak vezetnek. Ahol lehet andalgó sétákat, és kellemes túrákat szervezni. Valóban nincs sehol tömeg, de annyira mégsem kihalt a terep, hogy ne találkozzunk valakivel, aki elkészíti a tökéletes fotót rólunk. 

A látnivalóink története mind tartogat olyan romantikus elemet, aminek hallatán összekacsintasz életed szerelmével, és tudod, hogy ennél jobb dolog nem is történhetne, hogy ezt itt, most, együtt hallgatjátok. 

Telkibánya, Mátyás király kútja

Mátyás király és Szép Ilonka szerelmének története itt kezdődött Telkibányán. A király itt enyhítette szomját a jéghideg vizet adó forrásnál, ahol összetalálkozott a fiatal lánnyal, akivel szerelembe estek. Mivel a szerelmük nem teljesedhetett be, Szép Ilonka belehalt a bánatba. Síremléke itt található, a forrás tövében. 

9c0a37d1.jpg

Vizsoly, református Betlehem, Vizsolyi Biblia

Tulajdonképpen nem született volna meg a magyar nyelvű Biblia, ha Károlyi Gáspár családja elvesztésének gyászában nem áldozta volna teljes vagyonát, idejét és energiáját a Biblia fordítására. Szomorú, de nagyon érzelmes történet, amit a Mantskovits Bálint Nyomtatástörténeti Kiállításon hallhattok Vizsolyban. 

bolgar_csaba_12.jpg

Regéc vára

II. Rákóczi Ferencet itt nevelte édesanyja, Zrínyi Ilona, aki mély szerelmet táplált második férje, a tőle 14 évvel fiatalabb Thököly Imre iránt. Európa legbátrabb asszonyát kőszívűnek írták le, mégis képes volt ellágyulni Thököly kedvéért. 

_dsc2536--.jpg

Boldogkő vára

Hét tündér, hét kérője, hét esztendeig építette a várat. Ami már önmagában egy tündéri történet. De ami igazán mai módon romantikussá teszi a várat az a házasulók szokásai: nagyon sok menyasszony és vőlegény választja a műtermi fotózás helyett a várat helyszínül a nagy nap megörökítéséhez. 

gabriella_es_istvan_19.jpg

A jakuzzizós, szaunázós, medencében pezsgőzős ábrándokat nem kell elengednetek, csak foglalnotok kell a megfelelő szálláshelyen. Vacsorázhattok kettesben, gyertyafény mellett; lazíttassátok el magatokat egy masszázzsal és élvezzétek egymás társaságát. 

wellness_aranybanyahotel_2_2_1.jpgAranybánya Hotel, Telkibánya

wellness_03.jpgAranygombos Fogadó, Telkibánya

dsc_0671.JPGEzüstfenyő Hotel, Telkibánya

#hellozemplén 

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr714948542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása