Bakancslistás csillagoségbolt a Zemplénben
2018. február 20. írta: Major Éva

Bakancslistás csillagoségbolt a Zemplénben

Érdekes dolog a sötétség. Legtöbbször negatív fennhangja van, akármilyen kontextusban használjuk. A gyerekek félnek a sötétben (sok felnőtt is); ha emberi tulajdonságként használjuk, megint csak nem dicsérünk meg vele senkit; ha egy rajzon vagy festményen sok a sötét szín, akkor lelki problémákat vélnek felfedezni a pszichológusok a művész életében.

tomka_mihaly_cselinszka_ret.pngForrás: Tomka Mihály - Cselinszka rét - Zempléni-hegység

A fény az ember életében a felvilágosodást is jelentette, viszont azt biztosan nem gondolta Edison, hogy találmányával zavaró tényezőt hoz létre, és probléma lesz egyszer, hogy nem látjuk az eget, vagy inkább nem úgy látjuk a sok fényszennyezéstől. Pedig milyen jó is, amikor az augusztusi égbolt alatt fekszel egy füves réten, rágcsálod a fűszálat, az édes leve szétoszlik a szádban, keresed a hullócsillagot, és a sok kívánságod között megpróbálsz rangsorolni.

Na de hol találunk olyan helyet, ahol nincs zavaró lux, lumen és candela? A Zempléni-hegység tele van ilyennel.


forrás: https://www.lightpollutionmap.info

Látják a legsötétebb foltokat? Nos onnan a legélvezhetőbb a kilátás. Nincs a szemünk sarkában megcsillanó közvilágítási lámpa, vagy ablakon át szűrődő konyhai led. Csak kiállunk a Sólyomkő sziklára, és csodáljuk a csillagokat, a többi bolygót, és gyönyörködhetünk az univerzumban, mert a Zemplén erre is képes. :-)

tomka_mihaly_cselinszka_ret_2.pngForrás: Tomka Mihály Cselinszka rét - Zempléni-hegység

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség egy nemzetközi nonprofit szervezet, melynek célja a természetes éjszakai környezet, vagyis az éjszakai, sötét égbolt védelme, megőrzése, illetve a fényszennyezés elleni fellépés világszerte. Magyarországon eddig 3 tájvédelmi körzet és nemzeti park kapta meg a nemzetközi elismerést, amely csillagoségbolt parkká avanzsálta őket, viszont mi a elismerés nélkül is tudjuk, hogy a Zemplénből is csodás a kilátás a tejút felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr1613683730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása