Telkibánya - ékszerdoboz tele arannyal
2017. április 20. írta: Major Éva

Telkibánya - ékszerdoboz tele arannyal

Van aki szerint a nyugalom szigete, más szerint viszont nem lehet az, hiszen annyi a vendégágya, ahányan lakják.

13522833_577971642375444_7511456732034892039_o_2.jpg

Fotó: LeFlyDrone

Telkibánya a Zemplénben található kis település - akarom mondani falu - ahol tényleg annyian laknak, ahány vendéget tudnak fogadni. Van itt hotel, fogadó, panzió, apartmanház, vendégház, ifjúsági tábor. Vannak éttermek, kalandpark, múzeum, wellness, sóterápia, ásványkiállítás.

 kepatmeretezes_hu_540.JPG

Járásnyi közelségben is vannak látnivalók, amivel töltheti az ember az idejét. Mátyás király kútja jó fél óra gyaloglásra van, ahol tényleg megfordult éltében a király. Igazán kedvét lelhette itt a koronás fő, hiszen vadászat közben ismerkedett meg szerelmével, Szép Ilonkával, akinek síremléke a kút mellett található.

A helyi múzeum épülete egykoron Magyarország első kerámia és kőedénygyára volt. A kiállítás egyik része ezeket az emlékeket őrzi, de látható a Zemplénre jellemző állat és növényvilág is. Ami azonban szemet szájat tárva hagyó kiállítási darab, az az a makett, ami a középkori bányászat minden motívumát szemlélteti. El lehet időzni a különleges részletezettséggel kidolgozott felépítmény előtt, rabul ejti a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt.

dsc00367_2.JPG

Ha már bányászat, akkor nem ám szénre kell itt gondolni, hiszen a legnemesebb fémünk, az arany került elő a telkibányai bányák mélyéről. Aranygombosnak is hívják a települést, mert állítólag a templom keresztjét tartó gomb is aranyból készült, amit csak a leggazdagabb városok engedhettek meg maguknak.

dscf1901_2.JPG

A kitűnő tájékozottsággal és szakértelemmel rendelkező túravezető: Telkimanó, szívesen elkalauzolja a kalandra szomjazó turistát az aranybányába, ahol megtudhatják, hogy a bányarém nem a képzelet szüleménye. Csákányt, lapátot, ásót nem kell vinni, viszont lámpát érdemes. Út közben hegyikristályt és ásványokat is lehet találni, így ha nem is aranyosan, de kristályosan csillogó zsákmánnyal lehet visszatérni a szálláshelyre.

Gasztronómiai kitekintésként megemlíteném, hogy itt még a pékség is Aranyalmás; valamint hogy a telkibányi raguleves receptjét aranyrudakért sem árulná el senki. A vadakkal teli Zemplén nyújtotta lehetőségeket kihasználva lehet itt kóstolni muflonból, szarvasból, őzből készült finomságokat. Az őszi gombatúráknak köszönhetően pedig vargányával készült étel mindig akad az étlapokon.

18053152_1398153230230270_1878050726_o_2.jpg

Telkibánya üdülőfalu a legjavából. A Gönc felől érkezők átélhetik azt a különleges élményt, hogy kitárul a horizont,  és olyan, mintha más lenne a dimenzió. A Zemplén vonulata tereli az embert egy másik világba, a nyugalom szigetére ... vagy nem. Ezt döntse el mindenki!

A bejegyzés trackback címe:

https://abatur.blog.hu/api/trackback/id/tr2112433917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása